Zmiana przepisów celnych i zasad wysyłki do USA
Czas czytania 2 min.
Informujemy, że zgodnie z decyzją U.S. Customs and Border Protection, z dniem 29 sierpnia 2025 r. Stany Zjednoczone zawieszają zwolnienie z opłat celnych dla przesyłek o wartości poniżej 800 USD (tzw. limit de minimis).

Spis treści
Jakie zmiany w wysyłkach do USA?
Od wskazanej daty:
- Wszystkie towary importowane do USA – niezależnie od ich wartości – będą podlegać opłatom celnym, podatkom oraz innym należnościom.
- Obowiązkowe będzie zgłoszenie celne dla każdej przesyłki.
- Zmiana dotyczy wszystkich krajów, metod wysyłki oraz typów zgłoszeń.
Jak przygotować przesyłkę do USA?
Aby zapewnić zgodność z nowymi przepisami, prosimy upewnić się, że każda przesyłka zawiera:
- 10-cyfrowy kod HS (Harmonized System),
- Dokładny opis towaru,
- Informację o kraju pochodzenia,
- Kod MID eksportera (Manufacturers Identification Code).
Jak zbudować kod MID?
Kod MID identyfikuje producenta lub eksportera i jest wymagany w zgłoszeniach celnych. Składa się z:
- Kraju pochodzenia (2 znaki): dwuliterowy kod ISO kraju rzeczywistego pochodzenia towaru, np. dla Polski „PL”. Wyjątek: dla Kanady używa się kodów prowincji (np. Ontario = XO, Quebec = XQ, Alberta = XA, itd.). Pełną listę znajdziecie Państwo TUTAJ.
- Nazwy producenta: weź pierwsze 3 litery z pierwszych dwóch słów nazwy (jeśli nazwa to jedno słowo – tylko 3 litery (pomijając znaki interpunkcyjne i słowa typu „the”, „of”, „and”),
- Numeru z linii ulicy/skr. pocztowej: weź do 4 pierwszych cyfr z największej liczby na linii adresu ulicy (jeśli jest „Suite” lub „P.O. Box” z większym numerem – użyj jego). Jeśli liczby są zapisane słownie – nic tu nie dodajesz. Interpunkcję ignoruj
- Miasta: pierwsze 3 litery nazwy miasta (dla „city-states” użyj 3 liter kraju, np. Hong Kong → HON)
Przykład: producent „Global ABCDE” z Warszawy, ul. Marszałkowska 123 → MID: PLGLOABC123WAW (max 15 znaków)
Będziemy na bieżąco informować Państwa o wszelkich aktualizacjach. Oficjalny komunikat znajdą Państwo TUTAJ.
Subscribe
0 komentarzy




